Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 12. 2022

Příprava na výrobu hlavy válce

Na obrázcích je vidět stav a postup prací při čištění. Jelikož, byl motor již částečně rozebrán a dlouhé roky uložen v krabicích tak se některé části poškodily a ztratily. Našim hlavním úkolem je vyrobit novou hlavu válce, podle původních dochovaných.

 

img_20221208_180623240.jpg

 

Na obrázku je vidět stav materiálu, pro další práci je potřeba hlavy odmastit a následně pískovat vhodným abrasivem a nakonzervovat. 

 

Po prohlídce všech 4 hlav jsem vybral jednu pro digitalizaci. Digitalizace stavu objektu nám umožňuje další práci, především zvětšení modelu o příslušné % smrštění. Takže, po odlití jsou rozměry shodné s původním dílem, nikoliv zmenšený odlitek jak se často stává.

 

Původní hlava se kontrolovala na spektrometru, abychom měli informace o původní slitině především o množství použitých legur litiny jak jsou chrom a nikl. Na základě těchto zjištění se zvolí vhodný materiál, ze kterého se bude hlava vyrábět a to včetně tepelného zpracování.

Hlava se naskenuje a data se zpracují pro 3D tisk z plastu jako kontrolní etalon, že nevznikla nějaká nežádoucí chyba v tvaru a velikosti. Následně se provádí příprava na modelové zařízení, dělící roviny formy vtoková soustava a především teplotní simulace pro vlastní odlévání. Samozřejmě vše s přídavky na obrábění dosedacích ploch.

Detaily průběhu budeme přinášet v dalších příspěvcích.

 
 

Náhledy fotografií ze složky Hlava motoru detaily