Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 4. 2022

Speciální digitalizační přístroj pro vačkové hřídele

Dokončujeme a testujeme speciální přístroj, pro měření motocyklových vaček historických motorů a jiných speciálních motorů vycházejících z motocyklových motorů. Jako jsou různé agregáty vojenské techniky, ale i civilní, ještě před příchodem elektromotorů pro každého.   
Přesto, že máme již jeden větší digitalizační přístroj, tak jsme ještě vyrobili tento speciální přístroj na základě měření prováděných na druhém přístroji.
 
Digitalizace tvarů vaček, je prováděna na stroji vlastní konstrukce, včetně složitého vývoje ovládacího programu. Ale díky tomu jsme schopni rekonstruovat původní tvar a to i v případě, že jsou jednotlivé palce poškozeny. Přístroj umožňuje digitalizaci jednotlivých tvarů ale tak též vlastní časování celého hřídele.
Přístroj slouží jenak pro získání původních tvarů, ale následně jako kontrolní mechanismus nově vyrobených vačkových hřídelů. 
Na přístroji se okamžitě po měření vyhodnocují základní informace o vačkovém hřídeli, časování od základní polohy, zdvih a jiné další důležité veličiny. Z naměřených dat na přístroji se následně zpracovává datový soubor dat pro další práci.
Hlavním účelem přístroje je jednak digitalizace, ale především následná práce s datovým souborem pro návrh nového zvaru vačky. Reagujeme tak na požadavky uživatelů tepelných strojů. Kdy původní palivové směsi neodpovídají současným palivům. Díky těmto faktům pak dochází k poškozování tepelných strojů, především v oblasti spalovacího prostoru a součástí s tím souvisejícími.
Hlavním úkolem je zefektivnit vačkový hřídel pro současná paliva a zajistit tím tak nižší spotřebu zefektivnit výkon tepelného stroje a zvýšit jeho účinnost.
 
Na základě naměřených hodnot, jsme schopni navrhnout a vyrobit nový vačkový hřídel. Vačkové hřídele vyrábíme z vodných polotovarů ať výkovků nebo odlitků a samozdřejmě z plných materiálu. Hřídele jsou tepelně zpracovány a povrchy upraveny tak, aby splnili ty nejnáročnější podmínky. Některé speciální vačky jsou povlakované včetně okolních dílů zajišťující vzájemný otěr. Tyto speciální operace se řeší individuálně. 
Motorové zkoušky provádíme ve vlastní laboratorní zkušebně pro tyto účely vybavenou inovativními technologiemi.
 
 
Stroj umožňuje měření vaček:
Tangenciální vačka 
Harmonická vačka 
Vypouklá vačka
Vydutá vačka 
Speciální vačky
Vačkový kotouč 
 
Související odkazy s problematikou vačkových hřídelů jsou především pružiny ventilů, tomuto tématu jsme věnovali samostatnou rubriku. Provádíme měření ventilových pružin včetně návrhu a úpravy souvisejících s vačkovým hřídelem.